La Pedriza Oliwa z oliwek Extra Virgin
Oliwa z oliwek najwyższej jakości. Jest to najszlachetniejsza odmiana oliwy. Tłoczona jest na zimno z miąższu rozdrobnionych owoców oliwek. Nie jest poddawana żadnym procesom chemicznym. Oprócz zalet smakowych oliwa Extra Virgin ma nieocenione walory zdrowotne - stanowi źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaledwie kilka łyżeczek dziennie wystarczy aby poprawić kondycję naszego serca, obniżyć poziom złego cholesterolu LDL a podwyższyć poziom dobrego HDL. Oliwa hamuje krzepliwość krwi oraz zmniejsza ciśnienie tętnicze. Jej spożywanie jest obecnie polecane jako doskonały sposób na zmniejszenie ryzyka ataków serca, udarów mózgu czy zachorowań na miażdżycę.
Doskonały dodatek do sałatek, warzyw, sosów. Stanowi podstawę diety śródziemnomorskiej.
Składniki: oliwa z oliwek najwyższej jakości
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 3389 kJ/ 824 kcal
tłuszcz: 92g
w tym kwasy nasycone: 13g, jednonasycone: 71g
Węglowodany: 0g
w tym cukry: 0g
Białko: 0g
Sól: 0g
Przechowywanie: przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
La Pedriza Oliwa z wytłoczyn oliwnych "Pomace"
Oliwa zawierająca wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek. W przeciwieństwie do innych tłuszczy roślinnych charakteryzuje się dużą odpornością na wysokie temperatury i wysoką klarownością. Znajduje zastosowanie w branży gastronomicznej. W szczególności jest polecana do smażenia i pieczenia.
Składniki: oliwa uzyskana z wytłoczyn z oliwek, oliwa z oliwek
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 3389 kJ/ 824 kcal
tłuszcz: 92g
w tym kwasy nasycone: 13g
Węglowodany: 0g
w tym cukry: 0g
Białko: 0g
Sól: 0g
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Czarne oliwki charakteryzują się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Znakomicie zaostrzają apetyt, dlatego podaje się je zazwyczaj jako przystawki z dodatkiem oliwy, czosnku oraz różnych ziół. Oliwki są także doskonałym dodatkiem do mięs, makaronów, różnych kompozycji sałatek.
Oliwki cenione są na całym świecie za swoje niepowtarzalne walory smakowe i odżywcze. Charakteryzują się intensywnym słonawym smakiem. Zaostrzają apetyt. Można przyrządzać je na wiele sposobów z dodatkiem ziół, przypraw i oliwy z oliwek i podawać jako przystawki. Najlepiej smakują prosto z lodówki, przygotowane odpowiednio kilka dni wcześniej. Doskonały dodatek do sałatek, makaronu, mięs i drinków.
Oliwki cenione są na całym świecie za swe niepowtarzalne walory smakowe i odżywcze. Subtelny, lekko słonawy smak oliwek świetnie komponuje się z pastą paprykową, którą wypełnione są owoce. Oliwki nadają niepowtarzalny charakter niemal każdej potrawie a także świetnie podkreślają smak koktajli i aperitifów.
Opakowanie gastronomiczne. Czarne oliwki charakteryzują się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Znakomicie zaostrzają apetyt, dlatego podaje się je zazwyczaj jako przystawki z dodatkiem oliwy, czosnku oraz różnych ziół. Oliwki są także doskonałym dodatkiem do mięs, makaronów, różnych kompozycji sałatek.
Opakowanie gastronomiczne. Oliwki charakteryzują się intensywnym słonawym smakiem. Zaostrzają apetyt. Można przyrządzać je na wiele sposobów z dodatkiem ziół, przypraw i oliwy z oliwek i podawać jako przystawki. Najlepiej smakują prosto z lodówki, przygotowane odpowiednio kilka dni wcześniej. Doskonały dodatek do sałatek, makaronu, mięs i drinków.
Varvello Krem balsamiczny klasyczny
Niezwykle aromatyczny, gęsty krem balsamiczny marki Varvello powstaje na skutek redukcji octu balsamicznego z Modeny. Charakteryzuje się słodko - winnym smakiem. Krem balsamiczny znajduje zastosowanie zarówno do potraw na zimno, jak i na ciepło. Stanowi idealny dodatek do różnego rodzaju sałatek, past, marynat do mięs czy warzyw. W restauracjach używa się go jako produktu dekorującego dania.
W naszej ofercie posiadamy kremy balsamiczne o smakach: klasyczny, trufla, truskawka, bazylia, cytryna
Składniki: skoncentrowany moszcz winogronowy, ocet balsamiczny z Modeny 39% ( ocet winny, skoncentrowany moszcz winogronowy, barwnik - karmel), syrop glukozowo - fruktozowy, woda, substancja zagęszczająca
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 763 kJ/180 kcal
tłuszcz: 0,53 g
w tym kwasy nasycone: 0 g
Węglowodany: 41 g
w tym cukry: 37,21 g
Białko: 0,70 g
Sól: 1,14 g
Przechowywanie: po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Włochy
Varvello Ocet balsamiczny z Modeny
Ocet balsamiczny marki Varvello otrzymywany jest poprzez mieszanie octu winnego z gotowanym moszczem z winogron. Ocet pochodzi z włoskiego miasta Modena. Posiada zrównoważony, przyjemny, słodko-kwaśny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi i surowymi warzywami oraz czerwonym mięsem. Stanowi również klasyczny dodatek do popularnej sałatki caprese z sera mozzarella, pomidorów i bazylii. Włosi używają go również dla podkreślenia smaku truskawek i owoców leśnych.
Składniki: ocet winny, moszcz winogronowy, barwnik: E150
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Włochy
Varvello Ocet winny
W naszej ofercie posiadamy zarówno ocet winny czerwony, jak i biały.
Jest to wysokiej jakości ocet winny, otrzymywany z organicznej i naturalnej fermentacji wybranych włoskich win: białe wino z Sycylii do produkcji octu białego i czerwone wino ze środkowych Włoch do produkcji octu czerwonego. Ocet ten leżakuje w beczkach z dębu sławońskiego i modrzewia amerykańskiego, nadającemu mu szerokie spektrum aromatów. Ocet winny ma odmienne zastosowanie w kuchni, zależnie od swojego koloru. Biały ocet winny jest delikatniejszy w smaku, a stosuje się go przede wszystkim do sałatek i sosów. Czerwony ocet winny, o ostrzejszym smaku podkreśla smak mięs.
Składniki: wino, przeciwutleniacz
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, bez dostępu światła.
Kraj pochodzenia: Włochy
La Pedriza Kapary
Kapary, czyli nierozwiniętę pączki krzewu kaparowego już od dawna znalazły miejsce w kuchni śródziemnomorskiej. W naszej ofercie posiadamy zarówno kapary, jak i owoce kaparów. Kapary charakteryzują się wyrazistym smakiem, który nadaje charakter każdej potrawie. Oprócz walorów smakowych posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Odznaczają się wysoka zawartością antyoksydantów, które chronią przed nowotworami oraz spowalniają procesy starzenia. Stanowią również źródło witamin A i C, magnezu oraz potasu. Kapary są idealnym dodatkiem do past, sosów, makaronów czy pizzy. Świetnie komponują się także z rybami i owocami morza.
Składniki: kapary/owoc kaparu, woda, sól, ocet
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
LA PEDRIZA Papryka zielona chilli
Zielona papryka chilli w marynacie marki La Pedriza. Dzięki dużej zawartości kapsaicyny ma wyjątkowo pikantny smak. Papryka chilli wykazuje wiele włąściwości leczniczych: działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, wspomaga układ krążenia oraz przynosi ulgę przy przyziębieniach. W kuchni sprawdza się jako dodatek do ostrych dań, zup, sosów czy pizzy.
Składniki: papryka zielona chilli, woda, ocet, sól, regulator kwasowości: (kwas cytrynowy, kwas askorbinowy)
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 186 kJ / 45 kcal
tłuszcz: 1,1 g
w tym kwasy nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 6,7 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 1,9 g
Sól: 3,1 g
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
La Pedriza Pieprz zielony
Zielone marynowane owoce pieprzu w zalewie marki La Pedriza. Pieprz zielony jest przyprawą znacznie delikatniejszą w smaku niż białe i czarne ziarna. Posiada wysoki indeks antyoksydantów, wzmacniających odporność organizmu. Dzięki wysokiej zawartości piperyny, korzystnie wpływa na układ trawienny. Ponadto zawiera duże pokłady witaminy C. Pieprz w zalewie idealnie nadaje się do sosów i marynat. Wzbogaca smak potraw, szczególnie dań mięsnych i rybnych.
Składniki: pieprz zielony, woda, sól
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 432 kJ / 102 kcal
tłuszcz: 2,4 g
w tym kwasy nasycone: 0,9 g
Węglowodany: 18 g
w tym cukry: 0,5 g
Białko: 2,6 g
Sól: 12 g
Produkt może zawierać osad, który jest wynikiem naturalnego kwaszenia.
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Antico Casale Karczochy krojone alla Contadina
Karczochy to wieloletnia roslina, której tradycja sięga czasów starożytnych terenów basenu Morza Śródziemnego. Smak karczocha jest cierpko-gorzkawy. Specyficzny smak karczochy zawdzięczają cynarynie, która jest obecna w korzeniach tych warzyw. Dodatek octu winnego sprawia, że są lekko kwaskowate. Karczochy mają zastososwanie nie tylko w kuchni. Stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Wśród nich wymienia się m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, potas, cynk, wapń, magnez oraz żelazo.
Składniki: karczochy(53%), olej słonecznikowy, sól, czosnek, pietruszka, ocet, regulator kwasowości
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 341 kJ / 83 kcal
tłuszcz: 6,4 g
w tym kwasy nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 3,2 g
w tym cukry: 0,5 g
Białko: 1,4 g
Sól: 1,99 g
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze otoczenia. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
Kraj pochodzenia: Włochy
Antico Casale Pesto alla genovese z bazylii
Jeden z najpopularniejszych włoskich sosów pesto alla genovese marki Antico Casale tworzy doskonałą kompozycję z makaronem, pieczywem i serami. Aromatyczny, zielony sos z bazylii z dodatkiem orzechów z nerkowca, oliwy z oliwek oraz mieszanki startych serów pozwoli cieszyć się smakiem prawdziwej włoskiej kuchni.
Składniki: bazylia 38%, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek 11%, orzechy nerkowca 5%, mieszanka startych serów 5%, jogurt 4%, sól, 2%, cukier, ser pepperonico romano dop 2,3%, regulator kwasowości: kwas mlekowy, aromat
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1841 kJ/447 kcal
tłuszcz: 46,2g
w tym kwasy nasycone: 6,3g
Węglowodany: 2,8g
w tym cukry: 1,9 g
Białko: 4,4g
Sól: 2,64g
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
Kraj pochodzenia: Włochy
Pomidory suszone
Suszone pomidory idealnie smakują same, podane jako przekąska do wina. Świetnie pasują do wszelkich makaronów, sałatek i jako dodatek do pizzy. Sprawdzają się też jako dodatek do omletu lub zmiksowne z ziołami i włoskim serem - są baza do czerwonego pesto.
Są bardzo słodkie i soczyste - nafaszerowane nimi mięso (np. kurczak lub indyk) nabierze wyjątkowego aromatu i pozostanie wilgotne.
DE LUCA Makaron Spaghetti Al Nero Di Seppia 500g
Włoski, czarny makaron spaghetti wyprodukowany z wysokiej jakości pszenicy durum. Swoją barwę zawdzięcza dodatkowi naturalnego, czarnego atramentu z kałamarnicy. Podczas gotowania nie skleja się, jest sprężysty oraz zachowuje swój kształt, gdy gotuje się go nieco dłużej. Szczególnie polecany do sosów z owocami morza, z łososiem, pomidorowych oraz słodkich sosów z czerwonej papryki.
Składniki: pszenica durum, woda, atrament z kałamarnicy 3%
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1470 kJ / 346 kcal
tłuszcz: 1,5 g
w tym kwasy nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 3,4 g
Białko: 13 g
Sól: 0,008 g
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze otoczenia.
Kraj pochodzenia: Włochy
DE LUCA Makaron Orzo z pszenicy durum 500g
Włoski makaron Orzo marki De Luca wyprodukowany jest z wysokiej jakości pszenicy durum. Kształtem i wielkością przypomina ziarno ryżu lub jęczmienia. Podczas gotowania nie skleja się, jest sprężysty oraz zachowuje swój kształt, gdy gotuje się go nieco dłużej. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do zup oraz świetnie komponuje się z sałatkami.
Składniki: pszenica durum, woda
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1470 kJ / 346 kcal
tłuszcz: 1,5 g
w tym kwasy nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 3,4 g
Białko: 13 g
Sól: 0,008 g
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze otoczenia.
Kraj pochodzenia: Włochy
Ciekawostka:
Na Sycylii, w miejscu pochodzenia Orzo, używamy tego makaronu przede wszystkim jako dodatek do zup.
Jest jeszcze wiele innych sposobów jego przygotowania... Doskonale smakuje z sosem pomidorowym bądź pesto. Przygotujemy z niego idealny pilaw z warzywami z grilla.
Doskonale nadaje się też do szybkiego risotto, zwanego orzotto.
DE LUCA Makaron Gigli 5 kolorów 500g
Włoski makaron smakuje się najpierw oczami, potem podniebieniem.. Gigli to rodzaj makaronu, który zwinięty jest w kształt lilli bądź rożka. Stąd pochodzi jego nazwa - "Gigli" po włosku oznacza lilie. Pszenica durum o wysokiej jakości łączy się z suszonymi warzywami i przyprawami o śródziemnomorskich smakach. Makaron doprawiony jest pomidorami i szpinakiem, dojrzewającymi na słońcu. Gigli stosowany jest głównie do zapiekanek i sałatek makaronowych.
Składniki: mąka semolina z pszenicy durum, woda, atrament z kałamarnicy 1,6 %, szpinak 1,5%, burak ćwikłowy 1%, kurkuma 0,8%
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1470 kJ / 346 kcal
tłuszcz: 1,5 g
w tym kwasy nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 3,4 g
Białko: 13 g
Sól: 0,008 g
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze otoczenia.
Ciekawostka:
We Włoszech zjada się go 28 kg rocznie, w Szwajcarii – 9,8 kg, USA – 9 kg, Grecji – 8,7 kg, Szwecji – 8 kg, Francji – 7,5 kg, Niemczech – 6,8 kg, a w Polsce – 3 kg.
DE LUCA Makaron Bucatini 500g
Włoski makaron popularny w rejonach Rzymu oraz Sycylii. Swoją nazwę zawdzięcza przechodzącej przez środek dziurce, czyli włoskiej "buco". Kształtem i wielkością przypomina makaron spaghetti. Wyprodukowany jest z najwyższej jakości pszenicy durum, która bogata jest w proteiny, witaminy z grupy B, fosfor i potas. Makaron Bucatini jest idealną bazą do gęstych sosów.
Składniki: pszenica durum, woda
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1470 kJ / 346 kcal
tłuszcz: 1,5 g
w tym kwasy nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 3,4 g
Białko: 13 g
Sól: 0,008 g
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze otoczenia.
Poniżej prezentujemy przepis na Makaron Bucatini z Pesto alla Genovese:
Składniki:
40 dag makaronu Bucatini, Pesto alla Genovese, szczypta soli, świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. Odsączyć, gorący wymieszać z sosem Pesto alla Genovese.
3. Posypać świeżymi listakami bazylii.
De Luca Makaron Conchiglioni Muszle Duże 500g
Włoski makaron w kształcie dużych muszli. Składnikiem głównym jest mąka semolina z pszenicy durum. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz niezbędnych dla organizmu wartości odżywczych w optymalnych proporcjach. Idealny do nadziewania mięsem lub warzywami.
Składniki: pszenica durum, woda
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1470 kJ / 346 kcal
tłuszcz: 1,5 g
w tym kwasy nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 3,4 g
Białko: 13 g
Sól: 0,008 g
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze otoczenia.
Ciekawostka:
Makaron Conchiglioni bywa również nazywany "Jumbo Shells".
DE LUCA Makaron Papardelle Al Nero di Seppia 500g
Wysokiej jakości makaron z pszenicy durum, barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy. Szczególnie polecany do owoców morza i ryb.
Składniki: pszenica durum, woda, atrament z kałamarnicy 3%
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1470 kJ / 346 kcal
tłuszcz: 1,5 g
w tym kwasy nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 70,2 g
w tym cukry: 3,4 g
Białko: 13 g
Sól: 0,008 g
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze otoczenia.
Tuńczyk
Hiszpania
Tuńczyk kawałki w oliwie z oliwek składa się z tuńczyka, oliwy, wody i soli. Skład prosty i bez zbędnych dodatków – taki, jaki powinien być.
Oliwa z oliwek BIO marki La Pedriza wyprodukowana jest z oliwek dojrzewających w południowym słońcu rolnictwa ekologicznego. Doskonała do codziennego użycia w kuchni, w szczególności do sałatek i dań z makaronem.
Składniki: oliwa z oliwek najwyższej jakości (certyfikowany składnik ekologiczny)
Wartości odżywcze w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna: 3389 kJ / 824 kcal
tłuszcz: 92g
w tym kwasy nasycone: 71g
Węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Przechowywanie: przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Victoria Passata pomidorowa
Passata pomidorowa Victoria to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w naszej kuchni. Dla porównania - we włoskiej kuchni jest produktem podstawowym. Passata pomidorowa, zwana też przecierem pomidorowym, jest wyjątkowym produktem który swe niezwykłe właściwości zawdzięcza dużej zawartości likopenu. Dzięki niemu świeże pomidory nie mogą się równać z passatą pod względem właściwości prozdrowotnych. Co ciekawe, likopen nie ginie w obróbce cieplnej tak jak witamina C - przeciwnie. W miarę gotowania, rozdrabniania czy smażenia jest go dwa, a nawet trzy razy więcej niż w świeżych pomidorach. Doskonały dodatek do spaghetti bolognese, sosów, pizzy. Z powodzeniem zastąpi nam koncentrat pomidorowy albo keczup - jest zdrowsza i znacznie mniej przetworzona.
Składniki: pomidory 99,8%, sól
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 101 kJ / 24 kcal
tłuszcz: 0,2 g
w tym kwasy nasycone: 0 g
Węglowodany: 3,7 g
w tym cukry: 3,7 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,25 g
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze otoczenia.
Kraj pochodzenia: Włochy
KTC Pulpa mango Kesar
Przecier produkowany z dojrzałych owoców mango - odmiany Kesar, która jest najpopularniejsza na rynku. W puszce znajdziemy słodki miąższ, bez skóry i pestki. Owoce mango są bogate w wapń, żelazo czy witaminy A i E. Mango wykazuje właściwości łagodzące i przeciwzapalne oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Przecier mango to świetna baza do wyrobu kotajli i sorbetów. Stanowi idealny dodatek do lodów, ciast czy jogurtów.
Składniki: przecier z mango Kesar 95%, cukier, woda, regulator kwasowości
Wartości odżywcze w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna: 430 kJ / 101 kcal
tłuszcz: w tym kwasy nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 24 g
w tym cukry: 20 g
Białko: 0,8 g
Sól: 0 g
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przełożyć do opakowania, który nie zawiera metalu i spożyć w przeciągu dwóch dni.
Kraj pochodzenia: Indie