Czarne oliwki charakteryzują się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Znakomicie zaostrzają apetyt, dlatego podaje się je zazwyczaj jako przystawki z dodatkiem oliwy, czosnku oraz różnych ziół. Oliwki są także doskonałym dodatkiem do mięs, makaronów, różnych kompozycji sałatek.
Oliwki cenione są na całym świecie za swoje niepowtarzalne walory smakowe i odżywcze. Charakteryzują się intensywnym słonawym smakiem. Zaostrzają apetyt. Można przyrządzać je na wiele sposobów z dodatkiem ziół, przypraw i oliwy z oliwek i podawać jako przystawki. Najlepiej smakują prosto z lodówki, przygotowane odpowiednio kilka dni wcześniej. Doskonały dodatek do sałatek, makaronu, mięs i drinków.
Oliwki cenione są na całym świecie za swe niepowtarzalne walory smakowe i odżywcze. Subtelny, lekko słonawy smak oliwek świetnie komponuje się z pastą paprykową, którą wypełnione są owoce. Oliwki nadają niepowtarzalny charakter niemal każdej potrawie a także świetnie podkreślają smak koktajli i aperitifów.
Opakowanie gastronomiczne. Czarne oliwki charakteryzują się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Znakomicie zaostrzają apetyt, dlatego podaje się je zazwyczaj jako przystawki z dodatkiem oliwy, czosnku oraz różnych ziół. Oliwki są także doskonałym dodatkiem do mięs, makaronów, różnych kompozycji sałatek.
Opakowanie gastronomiczne. Oliwki charakteryzują się intensywnym słonawym smakiem. Zaostrzają apetyt. Można przyrządzać je na wiele sposobów z dodatkiem ziół, przypraw i oliwy z oliwek i podawać jako przystawki. Najlepiej smakują prosto z lodówki, przygotowane odpowiednio kilka dni wcześniej. Doskonały dodatek do sałatek, makaronu, mięs i drinków.
Selia Greckie Oliwki Jumbo Kalamata
Greckie oliwki pochodzące z miasta Kalamata znajdującego się na Peloponezie. Uważane są za najlepsze spośród ciemnych oliwek. Oliwki Kalamata są większe od standardowych oliwek i charakteryzują się ciemnobrązowym kolorem. Wyróżniają się mięsistym, grubym miąższem oraz delikatnie kwaskowym smakiem. Doskonale komponują się z sałatkami, makaronami czy rybami.
Składniki: oliwki Kalamata(51%), woda, sól morska, ocet winny
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 11081 kJ / 262 kcal
tłuszcz: 26,6 g
w tym kwasy nasycone: 3,5 g
Węglowodany: 4,9 g
w tym cukry: 0,1 g
Białko: 0,8 g
Sól: 2,98 g
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Grecja
San Romano Sycylijskie Oliwki Nocellara
Zielone oliwki Nocellara pochodzą z regionu Valle del Belice w południowo-zachodniej SycylIi. Charakteryzują się zaokrąglonym kształtem oraz intensywnym zielonym kolorem, co nawiązuje do typowej na Sycylii tradycjii zbioru ręcznego. Wyróżniają się subtelnym, migdałowym smakiem. Idealne jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, makaronów czy pizzy.
Składniki: oliwki odmiany Nocellara del Belice, woda, sól, regulator kwasowości
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 148 kJ / 618 kcal
tłuszcz: 15,27 g
w tym kwasy nasycone: 2,01 g
Węglowodany: 3,81 g
w tym cukry: 0,51 g
Białko: 1,12 g
Sól: 3 g
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Włochy
Selia Oliwki zielone nadziewane migdałami
Greckie oliwki odmiany Chalkidiki, które od razu po zebraniu są pozbawiane pestek i ręcznie nadziewane migdałami. Rosną wyłącznie w Grecji, w rejonie Chalkidiki. To jasnozielone oliwki o charakterystycznym dla nich dużym, owalnym kształcie. Zbierane są jeszcze w młodym wieku. Charakteryzują się wieloma korzyściami zdrowotnymi. Są dużym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz flawonoidów. Smakują świetnie zarówno jako przystawka, jak i dodatek do serów i sałatek.
Składniki: oliwki (40%), woda, migdały, sól, regulator kwasowości
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 565 kJ / 137 kcal
tłuszcz: 13,1 g
w tym kwasy nasycone: 2,3 g
Węglowodany: 4,0 g
w tym cukry: 0,7 g
Białko: 0,7 g
Sól: 2,16 g
Przechowywanie: przechowywać w ctemperaturze otoczenia. Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku dni.
Kraj pochodzenia: Grecja