La Pedriza Kapary
Kapary, czyli nierozwiniętę pączki krzewu kaparowego już od dawna znalazły miejsce w kuchni śródziemnomorskiej. W naszej ofercie posiadamy zarówno kapary, jak i owoce kaparów. Kapary charakteryzują się wyrazistym smakiem, który nadaje charakter każdej potrawie. Oprócz walorów smakowych posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Odznaczają się wysoka zawartością antyoksydantów, które chronią przed nowotworami oraz spowalniają procesy starzenia. Stanowią również źródło witamin A i C, magnezu oraz potasu. Kapary są idealnym dodatkiem do past, sosów, makaronów czy pizzy. Świetnie komponują się także z rybami i owocami morza.
Składniki: kapary/owoc kaparu, woda, sól, ocet
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
LA PEDRIZA Papryka zielona chilli
Zielona papryka chilli w marynacie marki La Pedriza. Dzięki dużej zawartości kapsaicyny ma wyjątkowo pikantny smak. Papryka chilli wykazuje wiele włąściwości leczniczych: działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, wspomaga układ krążenia oraz przynosi ulgę przy przyziębieniach. W kuchni sprawdza się jako dodatek do ostrych dań, zup, sosów czy pizzy.
Składniki: papryka zielona chilli, woda, ocet, sól, regulator kwasowości: (kwas cytrynowy, kwas askorbinowy)
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 186 kJ / 45 kcal
tłuszcz: 1,1 g
w tym kwasy nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 6,7 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 1,9 g
Sól: 3,1 g
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
La Pedriza Pieprz zielony
Zielone marynowane owoce pieprzu w zalewie marki La Pedriza. Pieprz zielony jest przyprawą znacznie delikatniejszą w smaku niż białe i czarne ziarna. Posiada wysoki indeks antyoksydantów, wzmacniających odporność organizmu. Dzięki wysokiej zawartości piperyny, korzystnie wpływa na układ trawienny. Ponadto zawiera duże pokłady witaminy C. Pieprz w zalewie idealnie nadaje się do sosów i marynat. Wzbogaca smak potraw, szczególnie dań mięsnych i rybnych.
Składniki: pieprz zielony, woda, sól
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 432 kJ / 102 kcal
tłuszcz: 2,4 g
w tym kwasy nasycone: 0,9 g
Węglowodany: 18 g
w tym cukry: 0,5 g
Białko: 2,6 g
Sól: 12 g
Produkt może zawierać osad, który jest wynikiem naturalnego kwaszenia.
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
La Pedriza karczochy całe/serca
Karczochy to wieloletnia roslina, której tradycja sięga czasów starożytnych terenów basenu Morza Śródziemnego. Smak karczocha jest cierpko-gorzkawy. Specyficzny smak karczochy zawdzięczają cynarynie, która jest obecna w korzeniach tych warzyw. Karczochy mają zastososwanie nie tylko w kuchni. Stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Wśród nich wymienia się m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, potas, cynk, wapń, magnez oraz żelazo.
Składniki: karczochy serca, woda, sól, kwas cytrynowy
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 112 kJ / 27 kcal
tłuszcz: 0,2 g
w tym kwasy nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 3,5 g
w tym cukry: 1 g
Białko: 1,5 g
Sól: 0,6 g
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Antico Casale Karczochy krojone alla Contadina
Karczochy to wieloletnia roslina, której tradycja sięga czasów starożytnych terenów basenu Morza Śródziemnego. Smak karczocha jest cierpko-gorzkawy. Specyficzny smak karczochy zawdzięczają cynarynie, która jest obecna w korzeniach tych warzyw. Dodatek octu winnego sprawia, że są lekko kwaskowate. Karczochy mają zastososwanie nie tylko w kuchni. Stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Wśród nich wymienia się m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, potas, cynk, wapń, magnez oraz żelazo.
Składniki: karczochy(53%), olej słonecznikowy, sól, czosnek, pietruszka, ocet, regulator kwasowości
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 341 kJ / 83 kcal
tłuszcz: 6,4 g
w tym kwasy nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 3,2 g
w tym cukry: 0,5 g
Białko: 1,4 g
Sól: 1,99 g
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze otoczenia. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.
Kraj pochodzenia: Włochy
Pelli Paryka czerwona grillowana
Hiszpańska odmiana czerwonej paryki Piquillo w delikatnej marymacie. Papryka Piquillo to odmiana papryczek chilli o słodkim, łagodnym smaku. Papryka jest obrana ze skórki, pozbawiona gniazd nasiennych i grillowana. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz witamin A, C i E. Może być podana jako przekąska lub jako dodatek do sałatek i pesto. Doskonale nadaje się do nadziewania mięsem, owocami morza i podawania jako tapas.
Składniki: czerwona papryka, woda, cukier, sól, regulator kwasowości
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 143 kJ / 34 kcal
tłuszcz: w tym kwasy nasycone: 0 g
Węglowodany: 7,3 g
w tym cukry: 6,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,6 g
Przechowywanie: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Kraj pochodzenia: Peru
Pomidory suszone
Suszone pomidory idealnie smakują same, podane jako przekąska do wina. Świetnie pasują do wszelkich makaronów, sałatek i jako dodatek do pizzy. Sprawdzają się też jako dodatek do omletu lub zmiksowne z ziołami i włoskim serem - są baza do czerwonego pesto.
Są bardzo słodkie i soczyste - nafaszerowane nimi mięso (np. kurczak lub indyk) nabierze wyjątkowego aromatu i pozostanie wilgotne.
Victoria Passata pomidorowa
Passata pomidorowa Victoria to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć w naszej kuchni. Dla porównania - we włoskiej kuchni jest produktem podstawowym. Passata pomidorowa, zwana też przecierem pomidorowym, jest wyjątkowym produktem który swe niezwykłe właściwości zawdzięcza dużej zawartości likopenu. Dzięki niemu świeże pomidory nie mogą się równać z passatą pod względem właściwości prozdrowotnych. Co ciekawe, likopen nie ginie w obróbce cieplnej tak jak witamina C - przeciwnie. W miarę gotowania, rozdrabniania czy smażenia jest go dwa, a nawet trzy razy więcej niż w świeżych pomidorach. Doskonały dodatek do spaghetti bolognese, sosów, pizzy. Z powodzeniem zastąpi nam koncentrat pomidorowy albo keczup - jest zdrowsza i znacznie mniej przetworzona.
Składniki: pomidory 99,8%, sól
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 101 kJ / 24 kcal
tłuszcz: 0,2 g
w tym kwasy nasycone: 0 g
Węglowodany: 3,7 g
w tym cukry: 3,7 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,25 g
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze otoczenia.
Kraj pochodzenia: Włochy
KTC Pulpa mango Kesar
Przecier produkowany z dojrzałych owoców mango - odmiany Kesar, która jest najpopularniejsza na rynku. W puszce znajdziemy słodki miąższ, bez skóry i pestki. Owoce mango są bogate w wapń, żelazo czy witaminy A i E. Mango wykazuje właściwości łagodzące i przeciwzapalne oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Przecier mango to świetna baza do wyrobu kotajli i sorbetów. Stanowi idealny dodatek do lodów, ciast czy jogurtów.
Składniki: przecier z mango Kesar 95%, cukier, woda, regulator kwasowości
Wartości odżywcze w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna: 430 kJ / 101 kcal
tłuszcz: w tym kwasy nasycone: 0,1 g
Węglowodany: 24 g
w tym cukry: 20 g
Białko: 0,8 g
Sól: 0 g
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu przełożyć do opakowania, który nie zawiera metalu i spożyć w przeciągu dwóch dni.
Kraj pochodzenia: Indie